Vissza a bloghoz

Startup

Startup szótár – Az alapoktól

2021.07.15.separatorDrukka Startup Studio

Elevator pitch, fundraising, IPO? …Inkább kezdjük el az elejéről! Mai blogbejegyzésünkben összefoglaltuk azokat a kifejezéseket, amikkel érdemes már az elején tisztába kerülnöd.

Még új vagy a startup világban, és éppen csak elkezdtél itt körbenézni? Esetleg már egy ideje ebben a körben mozogsz, de nem teljesen érted azokat a szakszavakat, amiket a beszélgetés során használnak a startupos ismerőseid? Ne izgulj, mi segítünk! Készítettünk neked egy mini szótárat, amely magába foglalja a leggyakoribban használt startupos kifejezéseket, hogy a következő alkalommal már te is hozzá tudjál szólni a témához. Persze ez még csak a felszín, de ha szeretnéd mélyebben megismerni ezt a világot keress nyugodtan meg minket.

A/B tesztelés (split testing): az A/B tesztelés során ugyanannak a dolognak két különböző verzióját tesztelik, majd összehasonlítják az eredményeket, hogy kiderüljön, a kettő közül melyik működik jobban.

Akcelerátor: Jellemzően néhány hónapos, üzleti gyorsító program induló startupoknak. Fontos eleme a mentoring, képzések és a kapcsolat építés.

Angel investor: az üzleti angyalok olyan (vagyonosabb) magánszemélyek, akik, csakúgy, mint az inkubátorok, korai fázisban fektetnek be a cégbe. Gyakran sikeres startuperek vagy vállalkozok, akik szakmai tudásukkal és kapcsolatrendszerükkel sokat tudnak segíteni neked az első lépések során.

Branding: az a folyamat, amely során kialakítják a cég sajátos márkáját (brandjét), amelynek célja, hogy minél pozitívabbá, minél vonzóbbá és egyedivé tegye a terméket a fogyasztó számára.

CEO: a Chief Executive Officer rövidítése, vezérigazgatót, felső vezető.

CFO: a Chief Financial Officer rövidítése, a pénzügyi tevékenységekért felelős személy.

CMO: a Chief Marketing Officer rövidítése, a marketingért felelős személy.

COO: a Chief Operating Officer rövidítése, a cég mindennapi működéséért felelős személy, ügyvezető igazgató

CTO: Chief Technology Officer Technológiai vezető. A vállalat technológiai kérdéseiben döntéshozó vezető, elsősorban a gyártás, tervezés területén.

Crowdfunding: közösségi finanszírozás. A kezdő vállalkozók az interneten dedikált felületeken keresztül egy nagyobb közösségtől kérnek pénzt a cégük beindítására.

Deck: prezentáció a cégről a befektetők számára.

Elevator pitch: az ötlet vagy projekt nagyon tömör, és gyors bemutatása. , Képzeled azt, hogy körülbelül 30-90 másodpercnyi időd van a liftbe a vezérigazgató mellé belépve meggyőzni őt; innen ered a név..

Exit Strategy: a stratégiai exit a cég teljes eladását jelenti, ez a legtöbb gyorsan növekvő vállalkozás célja.

Fund: befektetési alap.

Fundraising: a befektetési alap felállításának folyamata, gyakorlatilag a (pénz tőke) összegyűjtése.

Growth hacking: kreatív megoldások alkalmazása a cég gyorsabb növekedésének érdekében

Hockey-stick növekedés: a hokiütő-szerű növekedési görbe a startupok esetében nagyon gyakori. Egy ideig nincs növekedés, majd hirtelen az egekbe ugrik a mutató.

Inkubátor: olyan szervezet, amely támogatja az induló vállalkozások létesítésének folyamatát, számukra üzleti szolgáltatásokat nyújt, sok esetben be is fektet.

IPO: Initial Public Offering, a cég részvényeinek első nyilvános forgalomba hozatala a tőzsdén, a cég részleges értékesítése.

LOI – Szándéknyilatkozat (Letter of Intent): Egy üzleti partnered által írt nyilatkozat arról, hogy a cégeddel kapcsolatos valamilyen tranzakcióban részt kíván venni. Ez gyakran időben megelőzi a megállapodás feltételeinek tárgyalását és jogilag úgy alakítják ki, hogy az nem jelent elkötelezettséget egyik fél számára sem.

MVP: Minimum Viable Product rövidítése. Alap funkcionalitással bíró termék, ami már elég ahhoz, hogy az első ügyfelek megvásárolják. Az MVP célja, nem elsősorban az árbevétel termelés, hanem vásárlói visszajelzések gyűjtése, mely alapján aztán a végső termék tovább fejleszthető.

NDA: non-disclosure agreement rövidítése. Magyarul: titoktartási megállapodás.

Pénzügyi terv (financial plan) Egy átfogó dokumentum, ami bemutatja a vállalkozás pénzügyeit, cash flow-ját, megtakarításait, befektetéseit, költségeit,. Rendszerezi, hogyan használja a vállalkozás a pénzét – és konkrét számokkal támasztja alá az üzleti stratégiát. Egy excel modell.

One pager: Egy egyoldalas, rövid, tömör prezentáció, amiben a probléma, a (megoldás) termék, a piaci, a csapat, az üzleti modell kerül bemutatásra. Legtöbbször a befektetőknek készül.

Pivot: jelentős változtatás a cég fókuszán, annak érdekében, hogy a cég jobban megfeleljen a piac igényeinek.

Pre-seed fázis: egy startup legkorábbi fázisa. Amikor megszületik az ötlet, és az ötletgazda (társalapítók segítségével) elkezdi kidolgozni azt.

Seed fázis: a második fázis, amelyben már megtörténik termékfejlesztés és a validáció.

Startup: olyan induló innovatív vállalkozás, amely nagy növekedési potenciállal rendelkezik.

Term Sheet – Előszerződés. A tervezett befektetés alapvető pénzügyi, társaságirányitás, befektetővédelmi és egyéb feltételeit összefoglaló rövid dokumentum. Általában nem kötelező érvényű, de tartalmazhat a befektetőre és a cégre vonatkozó kötelezettségeket.

Üzleti terv (business plan): A vállalkozás jövőbeni céljait és az ehhez vezető stratégiát összegző dokumentum. Részletes leirat, mely realista módon tárgyalja a vállalkozó(k) elképzeléseit, ismerteti a vállalkozás termékét/ szolgáltatását, annak piacát. (10-20 oldalas word dokumentum)

Validation: az a folyamat, amely során a startupperek különböző módszerek segítségével felmérik, hogy az ötletükre valóban van-e igény, olyan formában, ahogy ők elképzelték. A piac, a termék, és az üzleti terv validálása kulcsfontosságú.

VC: Venture Capital: kockázati tőke; vagy Venture Capitalist: kockázati tőkés rövidítése.

Drukka Startup Studio
Írta

Drukka Startup Studio

-

-