Vissza a bloghoz

IoT

Az IoT szerepe az újrahasznosításban – okos hulladékgazdálkodás

2021.07.15.separatorDrukka Startup Studio

IoT, vagyis Internet of Things. Mára már sokan hallottunk róla, de mégis miről is beszélünk pontosan?

Minden nappal egyre csak nő az IoT készülékek száma. A Statista adatai szerint az IoT világpiaci értéke 2019-re elérheti az 1,7 billió dollárt, az IoT készülékek száma pedig ugyanebben az évben várhatóan 20,35 milliárdra emelkedik világszinten. Továbbá, a Navigant Research azt vetíti előre, hogy a globális intelligens hulladékgyűjtő technológiák gyűjteményének értéke több, mint 223 millió dollárra növekszik 2025-ig.

A legtöbben mára már hallották az Internet of Things (IoT) kifejezést, azonban a jelentése sokak számára nem teljesen tiszta. Az Internet of Things magyarul a dolgok/tárgyak internetét jelenti. A dolgok alatt értünk minden olyan elektronikai készüléket, amely az internethez kapcsolódik, ezáltal képes egy másik eszközzel kommunikálni. Ez lehet egy autó, különböző háztartási gépek például okos hűtő, okos porszívó, okos óra, és még folytathatnánk a sort.

Az IoT mára sikeresen beszivárgott az üzleti szférába, és már gond nélkül formálja a legtöbb iparágat, például az oktatást, kereskedelmet, egészségügyet, szórakoztatóipart. Azzal, hogy az IoT megjelent a hulladékgazdálkodási iparban is, az újrahasznosítás jövője ígéretesnek tűnik.

Az RFID (Radio Frequency IDentification) valamint a szenzoros technológia segítségével a hulladékgazdálkodási rendszerek tovább optimalizálhatóak azért, hogy nagyobb legyen a termelékenység, a költségek pedig kisebbek. Ráadásul még egy fenntarthatóbb jövő felé is haladunk vele.

IoT eszközök segítségével a különböző hulladékkezelési műveletek gyorsan fejlődnek. A régi, elavult hulladékgyűjtési módszerek ideje lejárt, helyüket lassacskán egyre inkább átveszik az újak, az intelligens hulladékkezelési szoftverek és a szenzoros kukák.

Újrahasznosítás adatok segítségével?

Az IoT készülékek egyik legjobb tulajdonsága az, hogy képesek valós időben adatot küldeni és fogadni. Ezeket az adatokat sokféleképpen felhasználják.Az összekapcsolt eszközökkel és a felhő alapú szoftverekkel a több interakciós ponttal rendelkező hulladékgazdálkodási lánc széles körben elterjedtté válhat.

A szenzoros intelligens technológia által a kukát az internethez csatlakoztathatjuk, „Digitális Kuka”-ként. Ennek a segítségével figyelhetjük, felügyelhetjük és kezelhetjük őket, mivel töltöttségi szintet minden egyes szemétkidobásnál azonosíthatjuk. Tehát például, ha valaki szemetet dob egy okos kukába, csak be kell szkennelnie a kukán lévő kódot, és az azonnal elküldi az adatot a szemétszállítóknak.

Ez az adat segít nekik felmérni az újrahasznosítandó szemét mértékét. Valamint olyan további dolgok meghatározásában is segítségükre van, amelyek logisztikai szempontból rendkívül fontosak. Ezek közé tartozik például az, hogy mekkora jármű kell a szemét elszállításához, melyik utat használják hozzá vagy, hogy milyen sorrendben szállítsanak.

IBS Global – egy jó példa.

Napjainkban az hulladékkezelők ellátási lánc menedzsmentjét rengeteg nehézség gyötri. Az egyik legnagyobb közöttük az, hogy anélkül ragaszkodnak az előre meghatározott útvonalakhoz, hogy figyelembe vennék, megteltek-e egyáltalán az adott szemetesek.

A Brit IBS Global már IoT eszközöket használ a hulladékkezeléshez. A hulladék-szintet érzékelő szenzorok, felhő-alapú adatgyűjtés, valamint egy okos app segítségével az IBS az effektív hulladékkezelés érdekében létrehozott egy összekapcsolt eszközökből álló hálózatot.

Olyan technológiákat használva, mint a szenzorok, földrajzi helymeghatározás, bluetooth jeladók, és automatikus helyérzékelők, az IBS maximalizálni igyekszik a termelékenységet és alacsonyabb áron nyújt egy remek szolgáltatást.

Ezek a rendszerek egyébként olyan adatokat is mérnek, mint például súly, térfogat, költségek, a kamion azonosító száma, és ezek mind segítenek a számlázásban valamint egyéb fontos műveletekben.

Ez a megoldás ideális nagyobb vállalatok, bevásárlóközpontok, hotelek, iskolák, éttermek, vagy kórházak számára is, ahol a kukák több helyen vannak.

Tehetnénk még ennél is többet?

A fogyasztók szerepe az okos világban

Habár ezek a hulladékkezelési technológiák még csak most alakulnak, nagyobb fellendülés észlelhető az IoT-n alapuló hulladékkezelő megoldások megtalálásában és vállalatok alakulásában. Ám ez csupán a kezdet!

Ha már az effektív hulladékkezelésről van szó, vizsgáljuk csak meg a következő szituációt!

A mindennapi életünk során mindenféle eszközhöz elemeket használunk. Mi történik, ha az elemek lemerülnek? A legtöbben kidobják a kukába, néhányan elviszik az erre kijelölt helyre, de ennél több nem történik. – Lássuk be, ez nem túl effektív, és egyáltalán nem idilli.

Képzeljük el, hogy az összes elemünket láthatjuk egy IoT platformon, szenzorok nélkül. Egyszerűen egy digitális feljegyzés készül minden elemről, és ezeket mind elérhetjük az interneten. Ha az elemünk lemerül, beszkenneljük és aktiváljuk az elem IoT feljegyzését, frissítjük az elem állapotát, jelezve hogy lemerült, és újra van szükségünk. Ráadásul a helyet is meghatározhatjuk.

Így a gyártó, ha kértük, kiszállít nekünk egy új elemet, és a régit ezzel együtt el is szállítja újrahasznosításra tőlünk (és mindenki mástól a környéken, akik szintén kérték ezt). Ezzel az elemeket a gyártó megfelelőképpen újrahasznosítja, és az egész régi-új cserefolyamat fenntarthatóbbá válik az IoT segítségével. – Ez az elgondolás máris sokkal jobban hangzik!

Ha a különböző márkák magukra vállalnák az IoT infrastruktúra kiépítését, és a fogyasztókat nagyobb mértékben bevonnák, akkor sokkal hatásosabb újrahasznosítási folyamatot hoznának létre, ami mindenki számára előnyös lenne. Ezt a folyamatot természetesen rengeteg más terméknél is lehet alkalmazni (elektronikai eszközök, bútorok, fémáru, vasáru, műanyag stb.) amelyeknél a fogyasztó megjelölheti, ha újrahasznosításra van szükség, és a gyártó újrahasznosíthatja az anyagokat, hogy további árucikkeket készítsen belőle, ahelyett, hogy újabb nyersanyagot bányászna, vagy újabb műanyagot állítana elő.

Ha a gyártók még a szenzorokon is túl gondolkodnak, és megfontolják egy IoT platform használatát, a hatékonyság és a termelékenység növekszik, és okosabb, fenntarthatóbb megoldások születnek meg.

Drukka Startup Studio
Írta

Drukka Startup Studio

-

-